Allnature Pohanka BIO 500 g
BIO Pohanka obsahuje vitamín B, C a E, minerální látky, vlákninu, bílkoviny i nenasycené mastné kyseliny.
Pohanka v BIO kvalitě by neměla chybět v žádném vyváženém jídelníčku
Je přirozeným zdrojem rutinu. Rutin posiluje imunitní systém, zvyšuje pružnost cévních stěn, reguluje krevní srážlivost, pomáhá při zánětech, cévních onemocněních i krvácení z dásní. Reguluje cholesterol.
Pohanka pochází z oblasti střední Asie, odkud se rozšířila.
Na našem území se pěstovala již v 12. století. Pohanka dodává tělu prohřívající energii. Proto je vhodná ke konzumaci zejména v zimním období a pro těžce pracující lidi.
Je přirozeně bezlepková, vhodná pro pacienty trpící celiakií, doporučuje se při dietách, při onemocnění zažívacího traktu, vhodná pro diabetiky.
JAKÉ JSOU DRUHY POHANKY:
Pohanka loupaná- kroupy: semínko pohanky zbavené tvrdé slupky
Slupka se odstraňuje dvěma způsoby: Mechanicky (světlá pohanka) zachovává si větší množství zdraví prospěšných látek
Termicky (hnědá pohanka) napařováním celého semena. Dochází tak k částečnému úbytku živin, který je však pro mnohé lidi vykompenzován zajímavou nahořklou kakaovou chutí, která dodá pokrmům šmrnc.
Pohanka lámanka: jsou nalámané pohankové kroupy
KDY POUŽÍT KROUPY A KDY LÁMANKU?
Kroupy zvolte tehdy, když chcete mít konzistenci oddělených zrnek – např. při přípravě přílohy nebo pokud chcete jídlu dodat strukturu. Lámanka se naopak hodí tehdy, když potřebujete docílit kašovitější konzistenci nebo pokud se má pohanka víc spojit s ostatními surovinami. Čím kašovitější má pohanka být, tím více dílů vody použijte a tím déle ji vařte.
JAK POHANKU VYUŽÍT V KUCHYNI? Největší síla pohanky tkví v její univerzálnosti. Lze z ní připravit výbornou sladkou snídaňovou kaši se sušeným ovocem, oříšky a čokoládou, stejně jako ji lze využít jako přílohu k masovým a jiným pokrmům.
Po namletí na mouku se dá pohanka použít na lahodné palačinky, i bez namletí z ní můžeme uvařit chutné karbanátky. A co teprve pohankové rizoto, k jehož přípravě nepotřebujete nic, než to co máte ve spíži a lednici. Pohanka je zkrátka užitečná bezlepková potravina, z níž lze připravit celou řadu chutných jídel. Zkuste si některé z nich uvařit i vy! k přípravě polévek (zahuštění) příloha k masům a zelenině (všude tam, kde se běžně používá rýže nebo kuskus) příprava kaší příprava pomazánek, zeleninových placiček pečení například buchet (z lámané pohanky vytvoříte během krátké chvíle mouku) k ochucení salátů
Použití: Pohanku přeberte a propláchněte ve vodě. Vložte do hrnce s osolenou vodou. Voda by měla sahat cca 3 centimetry nad pohanku. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 10-15 minut, dokud pohanka nezměkne. Po uvaření nechte pod pokličkou ještě asi 5 minut odpočinout.
Upozornění: Alergeny: Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sezamu a skořápkových plodů.
Složení: Pohanka loupaná.
Obsah: 500 g
Výrobce: Allnature s.r.o, Březhradská 148, 503 32 Hradec Králové, Česká republika. Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota 1548 kJ/365 kcal Tuky - z toho nasycené mastné kyseliny 2,6 g 0,5 g Sacharidy - z toho cukry 74 g 0,6 g Bílkoviny 12 g Sůl 0,01 g
Doporučuji
Vyšla kniha Léčba informací od aktorky Marie Vilánkové. Video k této publikaci zde
Knihu si můžete zakoupit u mě v obchůdku, nebo